Juristen: risk för jävigt rivningsbeslut om Hvita Korset

Uppdaterad
Publicerad

Snart ska Älmhults miljö- och byggnadsnämnd ta beslut om rivningslovet för Hvita Korset. Men nu visar det sig att sju politiker kan vara jäviga, och de rekommenderas därmed att avstå mötet.

Det har varit många turer med det gamla barnbördshuset i Älmhult, där bland annat Ingvar Kamprad fötts. Trots att antikvariska utredningar visar att byggnaden bär på kulturhistoriskt värde, vill kommunpolitikerna riva det.

I oktober 2020 tog fullmäktige beslut om att riva huset och sälja marken. Nu väntar de bara på ett rivningslov, som miljö- och byggnadsnämnden ska ta beslut om den 24 januari.

Hvita korset i Älmhult

Men eftersom sju politiker från nämnden också befann sig på nämnda kommunfullmäktiget bestämde Ingegerd Andersson, miljö- och byggnadschef, att plocka in en jurist som konsult.

– Jag var osäker på om det utgjorde en jävsituation. Av hans svar så ser man att det inte är glasklart, säger Ingegerd Andersson.

Kommunen sitter på två stolar

I ett utlåtande av Jonas Christensen, miljöjurist, framkommer det att beslutet från hösten 2020 kanske egentligen borde fattats av tekniska nämnden, och att jävproblematiken nu uppstår eftersom kommunen står som fastighetsägare.

– Problemet är att personerna företräder Älmhults kommun som fastighetsägare, alltså att de ansöker om rivningslov. Och sen nästa dag ska de sitta som myndighetspersoner och avgöra ifall de får riva det, säger Jonas Christensen.

”Ingen skugga”

Nu rekommenderas samtliga sju ledamöter att avstå från nämndmötet om två veckor för att undvika jäv. Ersättare kommer att plockas in i deras ställe.

– Ingen skugga faller på ledamöterna hittills. Det här handlar om förebyggande åtgärder, säger Jonas Christensen.

Om ledamöterna ändå väljer att medverka på nämndmötet, och beslutet överklagas, skulle ärendet kunna gå vidare till JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet