Motion om samvetsfrihet stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen i Kronobergs beslut i tisdags att utreda en möjlighet för vårdpersonal att slippa att utföra aborter, men nu ändrar sig flera partier.

Förslaget har blivit starkt kritiserat av såväl riksdagspolitiker, som av opinionsbildare och inte minst i sociala medier.

Kommer rösta nej

Nu gör Moderaterna och Centern en helomvändning. Partierna kommer nu att rösta nej till en utredning av en samvetsklausul.

– Det var en missbedömning från vår sida. Vi borde aldrig ha sagt att det skulle vara en lokal utredning, säger Roland Gustbée, gruppledare för moderaterna i Växjö.

Och enligt Gustbèe har moderaterna aldrig velat ha någon samvetsklausul.

– Vi ansåg att frågan behövde diskuteras så vi kunde motivera varför. Nu har det här blivit en stor fråga som handlar mer om aborträtt än om motionens förslag.

Folkpartiet, som kritiserats för att ha avstått att rösta i frågan, har i dag på sin hemsida förmedlat att även de kommer att ansluta sig till de rödgröna och rösta emot Kristdemokraternas förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samvetsfrihet

Mer i ämnet