Nu slipper nandun Mona ensamheten

Uppdaterad
Publicerad

Den ensamma nandun Mona i Värmland får nu sällskap av två kompisar från Småland.

Nu kan nandustrutsen Monas ensamhet i Värmlandsskogarna snart vara över. Lösningen finns här i småländska Linneryd där Fia Johansson bor med de två nanduerna Gullan och Sara.

Om allt nu går som det är tänkt ska de småländska nanduerna Gullan och Sara transporteras upp till Värmland och göra tillvaron lite mera uthärdlig för Mona.

Trivs bäst i sällskap

Mona har varit på rymmen i skogarna i Värmland i flera år, innan hon i juni fångades in. Numera bor hon hos bonden Robin Hasbo, som tar hand om henne. Men nandun är ett socialt djur som trivs bäst i sällskap.

– Det måste ju vara ensamt, det är det ju för oss människor också om man är helt själv, vi är också flockdjur, säger Fia Johansson som äger Gullan och Sara.

Efterlysning gav resultat

Det var efter att SVT:s Landet runt i september gick ut med en efterlysning om en kompis till Mona, som Fia kom på tanken att flytta Gullan och Sara.

Exakt hur flytten ska gå till är ännu inte klart, men Fia Johansson räknar med att det går att lösa:

– Huvudsaken är att de får det bra och jag tror att de får det bra om de får kompisar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer