Se bildspel om Nandun

Kändisstrutsen Mona fångad

Uppdaterad
Publicerad

Den förrymda nandun Mona i Molkom har nu fångats in.

I lördags kväll dök hon upp i en hage på bonden Robin Hasbos gård i Södra Rådom. Van kofösare som han är lyckades han fånga henne.

– Jag var ju tvungen att göra ett försök och se om det var så svårt att fånga den som alla har sagt, men det var lättare än att fösa in en ko, säger han nöjt.

Ett lösdriftshägn för kor är nandun Monas tillfälliga hem. Tjuren Nicke och katten Svea höjer på ögonbrynen när hon spatserar runt och kollar in omgivningen.

– Att hon skulle ha varit ute i fyra år är svårt att tro, säger Robin Hasbo. Hon är jättetam och snäll och har inte gjort några försök att fly eller gå till attack.

Mona faller under hittegodslagen och får stanna på gården i väntan på att en eventuell ägare hör av sig. Om inte det sker får Robin Hasbo behålla henne.

– Jag får fixa en hage och vindskydd och helst några kompisar till henne, säger Robin med ett skratt.

På rymmen i fyra år

Mona rymde tillsammans med två andra nanduer från ett hägn utanför Molkom för fyra år sedan. De andra två är enligt ortsborna döda, men Mona är en riktig överlevare.

– Hon har klarat vintrarna tack vare att folk har matat henne berättar Robin.

Hon kallas Mona i folkmun, men vet du säkert att det är en hon?

– Nej, inte en aning. Jag vet inte alls hur man ser sånt, men vad jag har hört så har hon hetat Mona rätt länge så någon måste väl ha vetat, säger han med ett skratt.

Nandun är en sydamerikansk strutsfågel som är betydligt mindre än den afrikanska strutsen. Den är 127 – 140 centimeter hög och har ljusbrun fjäderdräkt med ljusare undersida. Den lever huvudsakligen i de sydöstra delarna av Sydamerika men under den senaste tioårsperioden rapporteras förrymda nanduer ha etablerats sig i den Nordtyska faunan.

Källor: Nationalencyklopedien och Die Welt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nandun Mona

Mer i ämnet