Birdie får sällskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter en efterrlysning i SVT kan nu Birdie få kompisar från Småland.

Att inte ha några vänner är svårt, speciellt för den som i åratal fått klara sig själv i skogen. Gullan och Sara är två nandu-strutsar som bor hemma hos Fia Johansson i Linneryd som föder upp nanduer. Nanduen är en strutsfågel men mindre, runt en meter i mankhöjd:

– Det är ett flockdjur och nandun är mycket social, säger Fia Johansson till SVT:s Smålandsnytt.

Nandun Mona

Gullan och Sara har varandra men i Värmland går Mona, eller Birdie som hon nu kallas, ensam. Hur hon hamnat där vet ingen säkert, men i somras tog Robin Hasbo hand om henne. Han har en gård utanför Molkom och Värmlandsnytt och Landet runt har tidigare berättat om Robins nytillskott i ladugården. När Fia Johansson såg inslaget kontaktade hon Robin Hasbo och tanken är nu att nandun från Molkom ska få sällskap från Linneryd. Exakt hur det ska gå till är inte klart men Fia Johansson räknar med att det går att lösa:

– Huvudsaken är att de få det bra, de trivs ju bäst i stora flockar, säger Fia Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nandun Mona

Mer i ämnet