Minns ni Mona?

Uppdaterad
Publicerad

Rymmar-nandun efterlyser en strutskompis.

Minns ni Nandun Mona som efter flera år på flykt i skogarna kring Molkom fångades in av bonden Robin Hasbo i Södra Råda?

Planen var att hitta en kompis till Mona, men det har visat sig vara svårare än väntat.

Nandun Mona

Mona och ytterligare två nanduer smet från ett hägn utanför Molkom för fyra år sedan i samband med att de skulle flyttas till en annan gård. Bara Mona överlevde i det fria och det gjorde hon ända till den 1 juni i år då hon spatserade över kobonden Robin Hasbos gård i Södra Råda. Robin föste in henne i en hage och fångsten gjorde både honom och Mona rikskända, bland annat genom medverkan i Landet runt.

Robin Hasbos plan var att hitta en kompis till Mona och låta henne vara kvar på gården, alternativt flytta henne till en djurpark. Men ingetdera har lyckats än.

– De stora djurparkerna som har nanduer vill inte ha fler, så vi kollat om det finns någon kompis. Men de få som finns är för långt bort, säger Robin Hasbo.

Vill du göra en efterlysning?

– Ja, om det finns någon som har en nandu skrattar Robin Hasbo, så får de gärna höra av sig?

Vill ha en till hona

När Robin Hasbo nu letar vidare är det inte efter en hane som man skulle kunna tro.

– Nej! Hanarna har ett helt annat lynne och är mycket mer aggressiva än vad honorna är. Jag har fått rådet att skaffa honor om jag ska skaffa fler.

Tror du Mona håller med om det?

– Hehe! det kanske hon inte gör, men det får hon nog ta ändå.

Mona har fått nytt namn  

Om man googlar på Nandu hittar man numera Mona omnämnd på Wikipedia.

Men, Mona heter faktiskt inte Mona längre, nu lystrar hon till namnet Birdie.

Det förklarar Robin med att de från början var osäkra på om hon var en hona eller hane och tyckte namnet Birdie passade för både och. Att hon dessutom sägs vara döpt efter Mona Sahlin föll inte Robin i smaken.

Kräsen Gourmé

I väntan på sällskap får Sveriges mest kända Nandu roa sig på egen hand och det gör hon helst genom att äta. Fast det duger inte med vad som helst.

– Det kanske är vårt fel att vi ger henne lite mycket matrester och sånt. Grönsaker är inte så populärt längre.

Vad vill hon ha då?

– Potatisgratäng verkar va en populär maträtt och det kan ju bli lite dyrt i längden, säger en skrattande Robin Hasbo.

Vill du behålla henne?

– Hon får absolut gärna stanna kvar här. Men löser det sig på något annat sätt gör inte det heller något. Bara det blir bäst för henne så.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nandun Mona

Mer i ämnet