Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En stor fråga i rättegången kommer bli hur mycket varje enskild person kände till av det stora upplägget och om man kan vara skyldig utan att ha haft hela bilden. Foto: SVT

Rättegången om det gigantiska ekobrottsmålet har startat

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången om en omfattande ekobrottshärva där åklagaren menar att åtta personer, varav fem från Kronobergs län, ska ha lurat staten på cirka 190 miljoner kronor via en momskarusell.

De inblandade har alla varit engagerade i olika bolag som har fakturerat varandra, och andra bolag både i Sverige och utomlands, med miljardbelopp för bland annat mobiltelefoner och IP-telefoni.

Men enligt åtalet har allt varit ett komplicerat upplägg för att lura staten på miljontals kronor.

– Någonstans tjänar någon pengar, säger Marianne Forsström som är vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Hävdar ovetskap

De åtalades advokater uppgav under rättegångens första dag att deras klienter var oskyldiga, i de fall brott har begåtts har de varit helt omedvetna om att upplägget varit kriminellt.

– Min klient är lurad, säger advokaten Kristina Bandrup.

Åklagaren menar också att upplägget har varit en del av en större internationell härva, där de ledande personerna inte har identifierats eller inte kunnat gripas och åtalas.

– Vi har inte lyckats bryta igenom, säger Marianne Forsström.

”Stora fiskarna klarar sig”

En stor fråga i rättegången kommer bli hur mycket varje enskild person kände till av det stora upplägget och om man kan vara skyldig utan att ha haft hela bilden.

– Min klient har inte förstått någonting och blev chockad när hela det här rullades upp. Det är som vanligt, de stora fiskarna klarar sig, säger advokaten Torgny Palm.

Se klippet för att höra mer från den första dagen på rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet