Botulf Bernard på ekogården Solmarka gård utanför Kalmar får hålla sina frigående höns inomhus sedan Jordbruksverket höjt skyddsnivån. Foto: Privat

Ekobonden: ”Påverkar oss väldigt negativt”

Publicerad

Efter flera fall av fågelinfluensa i Europa ha Jordbruksverket bestämt att inga höns få gå fritt. – Det påverkar oss väldigt negativt, vi vill att våra höns ska få vara utomhus en stund varje dag, säger Botulf Bernard på Kravgården Solmarka gård utanför Kalmar.

På gården, en bit utanför Kalmar, bor 2700 hönor. De har möjlighet att vara utomhus året runt, så länge det inte regnar länge eller ligger ett tjockt snötäcke på marken får de gå ut om de vill.

– Men nu får de bara vara inomhus i stallet eller i vår vinterträdgård. Det är ingen katastrof att de inte kan vara utomhus men vi kan inte ge dem det där lilla extra som vi gärna vill, säger Botulf Bernard.

Inte oroliga

Jordbruksverket höjde nyligen sin skyddsnivå för höns och fjäderfä sedan rapporter om fågelinfluensa kommit in från gårdar i Europa. Den nya skyddsnivån innebär att alla höns ska hållas inomhus för att minska risken för smitta.

Men att det finns risk att fågelinfluensan sprids i Sverige är inget Botulf Bernard oroar sig för. Inte heller äggproduktionen påverkas, menar han.

– Jag är inte ett dugg orolig. Eftersom våra hönor går så mycket ute tror jag att de har mer motståndskraft än stora besättningar inomhus.

”Tråkigt för hönsen”

Att Jordbruksverket höjer skyddsnivån har hänt tidigare och sker med jämna mellanrum, säger Botulf Bernard.

– Det kanske händer en gång var tredje eller femte år.

I Örsjö i Nybro kommun har familjen Ericson på Knappsmåla gård 700 frigående grönbeteshöns som nu måste hållas inomhus, men inte heller de är oroliga.

– De brukar få flytta in den här tiden på året ändå men i år blir det lite tidigare än vanligt. Det är tråkigt för hönsen att inte få vara ute, säger Per Ericson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.