Även i Nederländerna måste hönsen hållas inne efter att man hittat fall av fågelinfluensa. Foto: Sander Koning/EPA/TT

Larm om fågelinfluensa i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av fågelinfluensa har rapporterats i flera europeiska länder den senaste tiden. I Sverige ska nu alla höns och fjäderfä hållas inomhus eller inhägnade, enligt Jordbruksverket.

Efter att fågelinfluensaviruset konstaterats hos vilda och tama fåglar i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och Danmark har Jordbruksverket höjt skyddsnivån för alla fågelbesättningar. Det innebär att djuren ska hållas inomhus. När det kommer till privata så kallade hobbyflockar räcker det med att fåglarna hålls inhägnade, men de får inte gå fritt.

Smittar inte människor

Just den här tiden på hösten är risken större att viruset sprids, när många sjöfåglar förflyttar sig. Gemensamt för de senaste varianterna av viruset som konstaterats är att de orsakar hög dödlighet hos både tama och vilda fåglar, men det har inte drabbat människor.

– Viruset har hög dödlighet hos fåglar. Får man ett utbrott får det stora konsekvenser och förutom att många fåglar blir sjuka och dör, kan det leda till bland annat handelsrestriktioner, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.

Sannolikt att vilda fåglar är smittade

Senast Sverige drabbades av ett stort utbrott av fågelinfluensa var vintern 2016-2017, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Det var ett större utbrott i Europa då även Sverige drabbades. Sedan dess har vi sett enstaka fall hos främst vilda fåglar, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA:s avdelning för epidemiologi och sjukdomskontroll.

Nu när viruset hittats så nära som i Danmark och Tyskland, är sannolikheten stor att det finns vilda fåglar som bär på smittan, säger Malin Grant:

– Hittar man döda fåglar i naturen vill vi ha in dem för undersökning, säger Malin Grant på SVA.

SVA och Jordbruksverket följer utvecklingen och den höjda skyddsnivån gäller tillsvidare.

Fakta: Fågelinfluensa

• Vilda fåglar, särskilt sjöfåglar, anses vara naturliga värdar för viruset och har en stor roll i spridningen av viruset.

• Tama fjäderfä kan smittas av vilda fåglar. Smittspridning mellan fjäderfäbesättningar sker sedan genom förflyttning av fåglar mellan olika besättningar, transportfordon, redskap kläder, foder, damm, fjädrar och personer med mera som haft kontakt med smittade fåglar.

• Det är sällsynt att människor smittas. Det krävs närkontakt med sjuka eller döda fåglar.

• Symtom hos fjäderfä kan variera: I vissa fall kan sjukdomen ha ett hastigt förlopp och fåglarna kan dö utan att ha uppvisat några sjukdomssymtom. I andra fall ses nedsatt allmäntillstånd, ökad dödlighet, blåfärgad hud, sänkt äggproduktion och minskad foderkonsumtion. Även hosta, andningssvårigheter, svullet huvud, symtom från nervsystemet som exempelvis darrningar, kramper och svårighet att gå samt diarré kan förekomma.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.