En av de tiotal svanar som har hittats döda i Stockholm den senaste tiden. Foto: Caroline Bröjer/SVA

Mystisk svandöd var fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal döda svanar har den senaste tiden hittats vid Stockholms ström och Riddarfjärden. Statens Veterinärmedicinska Anstalt har obducerat de döda fåglarna och kan nu konstatera att fåglarna drabbats av fågelinfluensa.

De misstankar SVA haft om att någon slags sjukdom ligger bakom svanarnas dödsfall är nu bekräftad. Provsvaren visar att det rör sig om viruset H5N8, det vill säga samma fågelinfluensa som tidigare påvisats hos hobbybesättningar i Stockholms skärgård och på andra håll i landet.

– De nya fallen av fågelinfluensa på svanar i centrala Stockholm understryker ännu en gång att detta är en allvarlig sjukdom för fåglar, och som dessutom kan drabba många olika arter. Sjukdomen är vitt spridd hos vilda fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot vilda fåglar, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA, i ett pressmeddelande.

Det här är det tredje konstaterade utbrottet av fågelinfluensa sedan i julas. Sjukdomen cirkulerar bland sjöfåglar och de två tidigare utbrotten var i skärgården, där tamfåglar blivit smittade av vilda fåglar.

– Det här är en epidemi bland vilda fåglar på samma sätt som vi ser säsongsinfluensa hos oss människor, säger Ann Lindberg till SVT.

De döda svanar som hittats vid Stockholms ström hade drabbats av fågelinfluensa. Foto: SVT

Smittar inte människor

SVA kommer att fortsätta undersöka svanarna. Hos de fåglar som hittills obducerats har sjukdomen haft ett hastigt sjukdomsförlopp och orsakat omfattande skador på inre organ, men den aktuella typen av fågelinfluensavirus har aldrig smittat till människa.

– För fåglarna är det en mycket allvarlig sjukdom och de här fåglarna har nog dött ganska plötsligt. Det ser man även bland de fall hos tamfågel där smittan har kommit in, att det i huvudsak är hög dödlighet som karaktäriserar det, säger Ann Lindberg.

Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2, som innebär att fjäderfän på kommersiella anläggningar ska hållas inomhus för att minska smittorisken av fågelinfluensa. Hobbybesättningar får hållas inhägnade utomhus under förutsättning att ägg och kött endast används i det egna hushållet.

För cirka två år sedan hittades flera döda svanar på Djurgården. Det visade sig att de drabbats av blyförgiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.