Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska samhället anpassas för det nya klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet träder en ny lag om klimatanpassning i kraft, som innebär att myndigheterna ska anpassa samhället för framtida klimatförändringar.
– Det kommer bli besvärligt och kosta rätt mycket pengar, men det kommer gå att genomföra, säger länsstyrelsen.

Regnigare vintrar och torrare somrar är vad som väntar framöver, enligt rapporter från bland annat FN:s klimatpanel IPCC och SMHI. Den ökade risken för översvämningar, torka och värmeböljor medför att samhället måste rustas inför förändringarna.

Den nya förordningen om myndigheters klimatanpassning gäller drygt 30 myndigheter, som nu bland annat ska göra en klimat- och sårbarhetsanalys. Länsstyrelserna ska analysera läget i länen, samordna det regionala arbetet och stötta kommunerna.

Bättre infrastruktur och skydd

Satsningar behövs på bland annat mer robusta vägar, ett ökat brandskydd och förbättrad dagvattenberedning. Byggnader behöver byggas högre upp från den stigande havsnivån och tillgången och kvaliteten på dricksvatten måste säkras.

– Vi måste anpassa samhället och samhällets funktioner för de nya riskerna, eller för den delen ta tillvara på nya möjligheter, säger Max van Meeningen, samordnare för klimatanpassning på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Oklart med kostnader

Myndigheterna ska presentera en handlingsplan senast januari 2020. Det är därför ännu för tidigt för detaljer och kostnader för till exempel investeringar i vatten- och avlopp.

– Det kommer bli besvärligt och kosta rätt mycket pengar, men det kommer gå att genomföra, säger Max van Meeningen på länsstyrelsen i Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat

Mer i ämnet