Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Rosengren (M) är valberedningens ordförande i Region Kronoberg. Här hör du vad han anser vara den viktigaste egenskapen hos den som tar över. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Nu startar jakten på Region Kronobergs nya politiska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Processen med att hitta den som ska efterträda den avgående styrelseordföranden, Mikael Johansson (M), är igång. Målet är att det vid nästa regionfullmäktige ska kunna vara klart.

– Man behöver förmåga att leda, förmåga till ordentligt politiskt arbete. Man behöver kunna ta ansvar för skattebetalarnas pengar, för personal och för verksamhet. Och man behöver också vara målmedveten, säger Oliver Rosengren (M), valberedningens ordförande, när han beskriver de egenskaper som en ny styrelseordförande bör besitta.

Även om målet är att vara klara med vem som tar över till nästa fullmäktigemöte den 10 april så kan processen gå både snabbare och ta längre tid.

I klippet hör du vad Oliver Rosengren tänker kring de förslag på kandidater som statsvetaren Erik Wångmar presenterar men också om efterträdarens viktigaste egenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.