Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns många namn, både lågoddsare och högoddsare, i diskussionerna om vem som tar över som Moderaternas nya toppnamn inom regionen efter Mikael Johansson. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Arkiv

Statsvetarens tips: Här är M- kandidaterna som kan ta över

Uppdaterad
Publicerad

Vem tar över den tyngsta posten i regionpolitiken i Kronoberg efter Mikael Johanssons (M) avgång? Statsvetaren Erik Wångmar tror att det mest troliga svaret finns att hitta inom regionen.

Hör Erik Wångmars tre tänkbara kandidater – och deras svar till SVT i klippet.

Ingen annan kandidat än Mikael Johansson (M) nådde upp till personvalsspärren i förra regionvalet. Därför finns heller ingen självklar efterträdare, och ingen lika populär bland väljarna, bland dagens moderata regionpolitiker.

Moderaterna väljer – regionfullmäktige beslutar

Det är Moderaterna som största parti i minoriteten som styr region Kronoberg som har att avgöra vem de vill sätta på posten som regionstyrelsens ordförande. En valberedning är utsedd och har sitt första möte under måndagen.

Beslutet ska sedan formellt fattas i regionfullmäktige, men trots att dagens styre alltså regerar i minoritet tror inte Erik Wångmar att S eller V kommer ta hjälp av SD för att sätta käppar i hjulen för den kandidat som M väljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.