Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Johansson (M) meddelade sin avgång under en pressträff på fredagen. Hör honom berätta vad som ligger bakom beslutet i klippet. Foto: SVT

Regionstyrelsens ordförande i Kronoberg Mikael Johansson (M) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, moderaten Mikael Johansson, lämnar sitt uppdrag. Det meddelar Johansson själv vid en presskonferens på fredagen.

Det är personliga skäl som ligger bakom beslutet att avgå, säger Mikael Johansson under pressträffen.

Som främsta anledning nämner han den hårda tonen i debatten, de personliga påhoppen och hoten mot honom som person.

– Jag har inte den energi och det driv som behövs. Jag orkar inte ta det vidare i dagsläget, säger Mikael Johansson (M).

Även planerna på ett nytt sjukhus i Räppe som fick blåsas av har påverkat energin negativt.

– Det är klart att för oss som lagt ner mycket tid på det så var det jobbigt. Det var ett tufft beslut.

Under en pressträff i regionhuset under fredagen meddelade Mikael Johansson (M) sin avgång. Oliver Rosengren (M), förbundsordförande i Moderaterna i Kronoberg blir den som leder arbetet att hitta en ersättare. Foto: Arta Tahiri/SVT

Johansson kommer från och med den 10 april att avsäga sig alla uppdrag inom Region Kronoberg. Målet är att Moderaterna i Kronoberg ska välja en ersättare till Johansson tills dess, och man har tillsatt en valberedning under ledning av förbundsordförande Oliver Rosengren (M).

Regionens högsta politiker i fem år

Mikael Johansson har varit regionstyrelsens ordförande sedan valet 2018, då alliansen tog över styret.

Mikael Johansson är utbildad sjuksköterska, kom senast från att arbeta med HR-frågor i Ljungby kommun och vara gruppledare för Moderaterna i Alvesta kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.