Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– När jag fångar upp en mal tänker jag att den här fisken är dubbelt så gammal som jag själv, säger Kristoffer Bergström, forskare på Linnéuniversitetet. Foto: Privat

Ny forskning: Svensk mal kan bli över 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetets forskare har undersökt den rödlistade malfisken under tio års tid. Studien visar att malen i Sverige kan bli över 70 år. Mer än dubbelt så gammal som man tidigare trott.

– När jag fångar upp en mal tänker jag att den här fisken är dubbelt så gammal som jag själv, säger Kristoffer Bergström, forskare på Linnéuniversitetet. 

Malen är en sällsynt och hotad art i Sverige. Den kan bli över två meter lång och finns bara kvar i tre vattenområden i södra Sverige.

– Jag är väldigt förvånad över att det är så stora skillnader i ålder om man jämför med övriga Europa, säger Kristoffer Bergström.

Se mer i klippet ovan.

I Sverige finns malen (Silurus glanis) endast kvar i tre olika vattensystem. Det handlar om Helgeån/Möckeln, Emån och Nyköpingsån/Båven.

I Sverige lever malen på den absoluta nordliga kanten av sitt utbredningsområde. Spridningen är däremot stor i centrala Europa där malen är vanlig.

Forskargruppen vid Linnéuniversitetet har undersökt mal i över tio år i Möckeln och Emån, med målet att bevara malen.

Källa: LNU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer