Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny utbildning i Nybro blir räddningen efter tidigare nedläggning Foto: SVT/ClaryKroon

Ny glasutbildning i Nybro – räddningen efter tidigare nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

När Myndigheten för yrkeshögskolan tidigare i år valde att lägga ner den unika utbildningen ”Design och konstglas” på Riksglasskolan i Nybro möttes det av protester från både skolledning, elever och glasindustrin. Nu ska ett samarbete mellan Nybro kommun och Ölands folkhögskola bli räddningen.

På Riksglasskolan i Nybro kan eleverna idag läsa flera olika grundprogram. De flesta elever har sedan gått vidare till den högre ettåriga yrkeshögskoleutbildningen “Design och konstglas”.

Tidigare i år valde dock Myndigheten för yrkeshögskolan att inte ge fortsatt klartecken för den högre ettåriga fortsättningsutbildningen. Skälet som angavs var att Riksglasskolan inte fyllde alla 16 utbildningsplatser.

Utbildningen, som funnits i tolv år och är den enda i Norden, riskerade att försvinna.

Fortsatt hög utbildning i konstglas

Nu har dock Nybro kommun och Ölands folkhögskola ingått ett avtal om en ny utbildning inom design och konstglas som de säger i allt väsentligt innehåller samma kurser som den nedlagda utbildningen. Utbildningen kommer erbjudas av folkhögskolan och därför ingå i skolans utbud.

Utbildningen kommer att erbjudas från och med höstterminen 2023, vara på ett år och rikta sig till personer med tidigare erfarenhet inom glasblåsning och förädling som vill fördjupa sitt kunnande och kreativitet i materialet glas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet