Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samar David är legitimerad tandhygienist och driver en skönhetsklinik. Nu måste hon studera till sjuksköterska för att kunna ha kvar den. Foto: SVT

Ny lag slår hårt mot Samar – tvingas ta tre års uppehåll från att ge botox

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli trädde en ny lag i kraft som ska reglera den tidigare oreglerade skönhetsbranschen. Nu får bara legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor ge injektioner – något som är efterlängtat av branschen men som också tvingar vissa att tänka om.

Den nya skönhetslagen innebär att det nu ställs liknande krav som gäller vid ingrepp inom hälso- och sjukvården och att trådlyft, fillers- och botoxinjektioner bara får göras av legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor.

Samar David är legitimerad tandhygienist och driver en skönhetsklinik som finns i både Växjö, Ljungby och Jönköping. Tandhygienister var tidigare med i lagförslaget för att få göra injektioner men togs bort 2019 – två år innan lagen började gälla.

– Vi har inte haft någon chans överhuvudtaget att förändra vår situation utan vi får bara ”gilla läget”, säger Samar David.

Tre års uppehåll

För ett år sedan började Samar studera till sjuksköterska för att kunna ha kvar sin klinik. Nu har hon två år kvar på utbildningen innan hon kan börja ge injektioner igen.

– Jag känner att jag läser en utbildning som jag inte kommer använda, jag har inget intresse av att bli sjuksköterska, säger hon till SVT och fortsätter:

– Jag hade haft förståelse för om det tillförde mig något för att kunna göra de behandlingarna jag gör nu men den bakgrunden har jag redan i min utbildning till tandhygienist.

Se klippet för att höra Samar David berätta mer om sin situation efter den nya lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer