Från och med 1 juli kommer en ny skönhetslag att börja gälla. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Funderar du på ett skönhetsingrepp? Tänk på detta!

Uppdaterad
Publicerad

Funderar du på att fylla ut läpparna, fettsuga dig eller operera brösten? Då har SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx några tips så du inte råkar illa ut.

Om du skulle köpa en ny bil skulle du säkert göra lite research. Men det är förvånande många som lägger sig under kniven eller som genomgår skönhetsinjektioner utan att kolla upp behandlaren eller ingreppet först.

Det är riskabelt. Kontrollen av marknaden för kroppsbehandlingar är dålig idag. I många fall görs det ingen löpande tillsyn alls och det ställs inga särskilda krav på vilken kompetens som krävs för att få utföra olika behandlingar. Bara för att behandlaren bär vit rock, har tjusig reklam eller en fin lokal betyder det inte att hen är kompetent.

Situationen kommer att bli bättre med den nya skönhetslagen som börjar gälla den 1 juli. Tills dess finns det en del saker som du kan göra för att skydda dig.

Läs på och fråga

Läs på om ingreppet och dess risker.

Fråga salongen/kliniken vem det är som utför ingreppet och vad hen har för utbildning.

Kontakta socialstyrelsen och ARN

Kontakta Socialstyrelsen och kontrollera om personen är legitimerad vårdpersonal, tex sjuksköterska eller plastikkirurg. Socialstyrelsen besvarar frågor om legitimation, specialistbevis, och eventuella behörighetsinskränkningar som gäller för tillfället. Du kan skicka frågorna till: hosp@socialstyrelsen.se

Om personen är legitimerad vårdpersonal kan du kontakta registratorn på IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Fråga om personen är anmäld och om hen har kritiserats av myndigheten. Du kan be att få anmälningarna och besluten mejlade till dig. Du hittar kontaktinformation här: https://www.ivo.se/om-ivo/kontakta-oss/

Kontakta även ARN, Allmänna reklamationsnämnden och KO, Konsumentverket och hör om de har några ärenden på behandlaren.

Gäller det laser eller andra typer av ljusbehandlingar kan du kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten och kolla om de har utrett behandlaren.

Kontrollera branschförbund

Kontrollera om behandlaren är medlem i ett branschförbund som till exempel: SFEP, Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi, SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation eller SRT, Sveriges Registrerade Tatuerare

Om det handlar om en injektionsbehandling kan du kontrollera om personen är certifierad av Estetiska Injektionsrådet eller REBS, Rådet för estetiska behandlingar

Tänk ett steg framåt

Fråga behandlaren om vad som händer om du skulle skadas av ingreppet. Kommer du att få dina pengar tillbaka och kommer behandlaren att ersätta dig om du behöver vård eller ett nytt ingrepp på ett annat ställe?

Googla och kolla relevanta grupper på sociala medier för att se vad som skrivits om behandlaren eller kliniken. Tänk på att det kan finnas reklaminlägg från påhittade kunder på olika forum så ta det som sägs med en nypa salt.

Lita på din magkänsla. Om något inte känns bra, även om du redan ligger på behandlingsbritsen, så avstå från ingreppet eller gå till någon annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.