Skönhetsklinik granskas av Ivo – sågas av missnöjda patienter

Uppdaterad
Publicerad

Patienter hävdar att deras kroppar har förstörts, kliniken att man är föremål för en förtalskampanj. Men kritiken kommer inte bara från missnöjda kunder – sedan flera år pågår en omfattande Ivo-granskning av klinikens kirurg och grundare, som anklagas för både felaktiga ingrepp och falsk marknadsföring.

Klinik34 är en framgångsrik skönhetsklinik med många positiva omdömen. Men också – varningar i sociala medier och kritiska anmälningar till Ivo.

En av de missnöjda är ”Johanna”, som var missnöjd med sin kropp efter att ha fött två barn. Hon menar att hennes mage och bröst blev förstörda av ingreppen.

Kritik mot Klinik34

– Han har tagit min kvinnlighet ifrån mig, säger hon.

Hör Johannas berättelse i videon ovan.

I inlagor till Ivo tillbakavisar grundaren all kritik. Han skriver att de många anmälningarna inte beror på felbehandlingar utan ”utpressning av patienter som hittat varandra via social media.” Flera kvinnor ska ha krävt stora summor i ersättning och sedan startat en ”bred smutskastningskampanj” som Klinik34 har polisanmält, uppger grundaren.

Men det är inte bara enskilda kvinnor som riktat kritik mot Klinik34.

”Bristande medicinskt omdöme”

2017 slog Ivo fast att grundaren gjort en bristfällig uppföljning av en patient med en hudförändring som senare visade sig vara en hudtumör.

2018 fick Klinik34 kritik på flera punkter. Ivo fann bland annat att läkemedel med krav på kylförvaring förvarades tillsammans med matvaror i personalrummets kylskåp.

Samma år påbörjade Ivo en granskning av grundarens yrkesutövning som fortfarande pågår.

– Utredningen är omfattande, det är många anmälningar som har kommit in till oss, säger Marie-Lois Ivarsson, tillsynsläkare på Ivo.

En expert på plastikkirurgi som granskat journaler åt Ivo slår fast att grundaren ”signifikant ökat riskerna för patienterna” och att agerandet ”indikerar ett bristande medicinskt omdöme” som inte ligger i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Felaktig marknadsföring

Patienter anklagar också grundaren för att ha påstått sig vara plastikkirurg trots att han saknar en sådan specialisering. Begreppet plastikkirurgi har också förekommit i bolagets marknadsföring.

Enligt Ivo är lagstiftningen tydlig på denna punkt.

– Det är definitivt inte korrekt, man har inte rätt att uppge sig vara något som man inte är, säger Marie-Lois Ivarsson.

Kirurgen som driver kliniken har i olika sammanhang tillbakavisat kritiken, som tidigare också uppmärksammats av Aftonbladet, men han avböjer att intervjuas av SVT. Han hänvisar till patientsekretess trots att SVT fått fullmakter.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Klinik34

Mer i ämnet