Klinik34 har fått kritik från både patienter, läkare och IVO. Men nu granskar alltså polis och åklagare om kliniken och dess kirurg kan ha utsatts för förtal. Foto: Ricardo Moraes/TT/arkiv

Missnöjda patienter rasar på nätet – nu utreder polisen om kirurgen utsatts för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Efter många hårda omdömen i anmälningar och sociala medier så polisanmälde kirurgen det han uppfattar som en smutskastningskampanj mot hans klinik. Nu bekräftar åklagare för SVT att det pågår en förundersökning om misstänkt förtal.

Det handlar om den framgångsrika skönhetskliniken Klinik34 i Göteborg, som fått många uppskattande vittnesmål på nätet – men också en rad kritiska omdömen från missnöjda patienter.

Och nu pågår alltså en polisutredning om misstänkt förtal, det vill säga att kirurgen som driver kliniken ska ha utsatts för förtal.

Kritik mot Klinik34

Utredningen leds av kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk som uppger för SVT att förundersökningen pågått i över en månad och att man börjat samla in material. I övrigt vill hon inte berätta några detaljer om arbetet.

”Hittat varandra via sociala media”

Kirurgen vill inte låta sig intervjuas med hänvisning till patientsekretess, men enligt en skrivelse som han skickat till IVO gjordes polisanmälan i januari. Bakgrunden ska ha varit de ”många anmälningar och påhopp” som enligt kirurgen inte berott på felbehandlingar, komplikationer eller missnöje – ”Dessvärre erfar vi utpressning av patienter som hittat varandra via social media”.

Enligt kliniken har två klagande patienter krävt ersättningar på en miljon respektive 250 000 kronor och ”hotat om massmedial smutskastning om vi inte betalar”.

Åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk uppger dock att den nu pågående förundersökningen i första hand riktas in mot ett eventuellt förtalsbrott, inte utpressning.

Misstänkte ”personling schism”

En rad patienter har alltså anmält Klinik34 till Inspektionen för vård och omsorg, och IVO har också tidigare riktat kritik mot kliniken. Sedan 2018 granskar IVO grundarens yrkesutövning.

Kirurgen har i både det ärendet och andra slagit tillbaks kraftfullt mot vad han betecknat som ogrundad kritik. I ett svar på en IVO-anmälan 2018 skrev han att han misstänkte ”en bakomliggande personlig schism från anmälaren gentemot privat sjukvård alternativt mig och Klinik34”.

När en professor och överläkare i plastikkiurgi som IVO:s vetenskapliga råd i den pågående utredningen uttalar sig kritiskt om klinikens hantering av anestesi tillbakavisar han kritiken både med en egen skrivelse, och med ett yttrande där fyra anestesiläkare uttrycker stöd för hans uppfattning. De fyra undertecknarna skriver alla att de regelbundet arbetat på Klinik34 sedan flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Klinik34

Mer i ämnet