Foto: SVT/ TT

Linnéuniversitetets metoo-rapport klar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns problem med sexuella trakasserier och diskriminering inom Linnéuniversitetets verksamhet. Det visar en ny rapport som universitetet självt har gjort.

Det var under hösten 2017 och metoo-upproret som frågan aktualiserades. Linnéuniversitetet bad anställda och studerande om att lämna in berättelser om eventuella trakasserier de hade varit med om.

Har satt ”djupa spår”

21 berättelser kom in, där de flesta kom från medarbetare. En arbetsgrupp har sedan analyserat materialet och kommit fram till att det finns problem med sexuella trakasserier, övergrepp och könsdiskriminering – och att vissa upplevelser satt djupa spår hos både medarbetare och studenter.

– Vi ska nu ta till oss resultaten för att förbättra rutiner, utbildning och vaksamhet. Vi har alla ansvar för att inte tolerera eller normalisera oacceptabelt beteende, säger Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet.

En rad åtgärder

Nu går universitetets arbete vidare med en rad åtgärder.

– Bland annat handlar det om insatser för att öka kunskapen om hur man anmäler och vilket stöd som finns att få, säger Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete och deltagare i arbetsgruppen.

FOTNOT: Regeringen har gett Universitets- och högskolerådet, UHR, i uppdrag att kartlägga lärosätenas förebyggande arbete kring sexuella trakasserier samt hur de hanterar misstänkta fall. Rapporten ska vara färdig till årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.