Ann Albertsen, till vänster, tycker att hennes syn har blivit bättre av läsplattorna. Mia Bågenholm, sköterska på Sörgården, hjälper både henne och Hillevi Källberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny teknik får de gamla att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Sörgården har testat surfplattor i ett försöksprojekt. SVT:s Öppet arkiv, korsord och memory är mest uppskattat.

På fredagen fick äldreboendet Attendo Sörgården i Rottne utanför Växjö visa på sina kunskaper i ny teknik. Sedan i höstas har de äldre fått lära sig använda surfplattor.

Försöket på Sörgården finansieras av Familjen Kamprads Stiftelse och har varit ett pilotprojekt i en större satsning.

I projektet har föreningen SeniorNet deltagit med lärare som gett handfasta råd och stöd för att underlätta.

Föjer blogg

– Jag har kunnat följa ett barnbarn världen runt när han har bloggat från sin långa resa. Det är storartat, säger Hillevi Källberg som har glädje av de nya surfplattorna.

Sven-Olof Samuelsson väljer att titta på SVT:s Öppet arkiv i surfplattan och Ann Albertsen gör korsord och lägger memory.

– Jag har haft en stroke och sett dåligt på ena ögat. Där det tidigare varit ett tomrum där kan jag nu se, berättar en glad Ann Albertsen på Sörgården.

Gamla tv-serier

Personalen är också positiv till satsningen och kopplar ofta upp paddorna till tv-skärmar för att kunna visa filmer och gamla tv-serier.

– Det här är betydligt enklare för personalen än att till exempel hyra gamla dvd-filmer och det är dessutom roligare, säger Mia Bågenholm sköterska på Attendo Sörgården i Rottne.

– Favoritprogrammet är SVT:s Öppet arkiv och då Hylands hörna – helst med avsnittet när Olof Palme var gäst, berättar Mia Bågenholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer