Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny undersökning – Kronobergarna mest negativa till stora rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Vart femte år görs en undersökning av vilken inställning människor har till de stora rovdjuren, som björn, varg och järv. För första gången finns Kronoberg med i undersökningen, och Kronobergarna visar sig vara mycket negativa till de stora predatorerna.

I den senaste attitydundersökningningen om stora rovdjur och rovdjursförvaltning, gjord av Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, visar det sig att de boende i Kronobergs län är mycket tveksamma till stora rovdjur.

Var femte kronobergare, eller 21 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de absolut inte kan tänka sig att ha björn i närheten av där de bor. Nära dubbelt så många som den genomsnittliga nationella siffran på tolv procent.

När det handlar om kronobergarnas inställning till varg är den än mer negativ, där säger 25 procent av dem som svarat att de absolut inte kan tänka sig varg i närheten av platsen de bor på, 34 procent säger att de helst inte vill ha varg i sin närhet.

Kronobergarnas inställning till lodjur är inte alls lika negativ, där är det bara sju procent av de svarande som säger att de inte vill att det ska finnas lodjur i närheten där de bor.

Finns nära 3000 björnar

Enligt attitydundersökningen gjord av Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet finns det 2877 björnar i Sverige, 395 vargar, 687 järvar och 1244 lodjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.