Det nya alkoholförbudet träder i kraft den 20 november. Foto: TT

Ordningsvakter kan bli överflödiga med nya alkoholregeln

Publicerad

Från och med fredag är det slutfestat på krogen vid 22.00. Det kan också påverka ordningsvakterna, som riskerar att bli överflödiga.

I onsdags meddelade regeringen att man förbjuder alkoholförsäljning på krogar, barer och restauranger efter klockan 22.00 på grund av den ökade smittspridningen. Den nya regeln innebär också att krogarna ska stänga senast 22.30.

Kommunerna är de som ska se till att de nya reglerna efterföljs. Bo Johansson, alkoholhandläggare i Kalmar säger att de kommer ge sig ut i verksamheterna för fysiska kontroller direkt, men han tror även att de kommer ha stor hjälp av allmänheten att kontrollera att det.

– Det är inte bara vi som har koll på det här, vi skulle nog bli nedringda av allmänheten om det är någon som bryter mot de här bestämmelserna, säger han.

Satt i möte när beskedet kom

När beskedet om de nya reglerna kom i onsdags satt handläggarna i ett möte med polisen och krögarna om ordningsfrågor. Det vilket gjorde att Bo Johansson snabbt fick reaktioner från krögarna.

– Det kommer se betydligt annorlunda ut i Kalmar till helgen. Det var en dysterhet hos en del krögare och det måste man förstå. Samtidigt tror jag att det finns en viss förståelse för varför man inför den här regeln.

Ordningsvakter överflödiga

Under mötet kom frågan om ordningsvakter upp. För att få servera alkohol sent inpå natten kräver serveringstillståndet ett visst antal ordningsvakter. När barer och klubbar nu får stänga tidigt blir ordningsvakterna överflödiga.

– Ordningsvakterna brukar börja vid klockan 21 och hinner då bara arbeta i cirka 1,5 timma innan krogen måste stänga, säger Bo Johansson.

Om någon av krogarna bryter mot den nya alkoholregeln får de i första hand en varning, och i sista skedet kan det bli en återkallelse av serveringstillståndet. De nya reglerna kring alkoholservering börjar gälla gälla från den 20 november och fram till februari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet