Kronobergs slottsruin förfaller och kommer stängas helt 2023. Foto: SVT

Nya beskedet kring slottsruinen i Växjö – stängs helt 2023

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om Kronobergs slottsruin i Växjö som är svårt nedgången, och hur det saknas pengar till upprustning. I år hålls ruinen öppen till viss del, men till nästa år kommer den stängas helt, enligt ägaren Statens fastighetsverk (SVF).

Förfallet av slottsruinen har pågått länge. SVT berättade förra året hur ägaren Statens Fastighetsverk var på plats för att inventera inför säsongsöppningen.

Då lyckades man åtgärda de omedelbara farorna i form av sprickor och lösa stenar, men budgeten för att verkligen rusta upp har inte funnits. För att stoppa förfallet sades det då att man skulle behöva mellan sju och åtta miljoner, men i stället har man fått lappa och laga för cirka 300 000 kronor om året.

Finns inga pengar

Och nu verkar alltså gränsen vara nådd. I en skrivelse som SFV skickat till Länsstyrelsen i Kronoberg står att det inte finns pengar att säkra slottsruinen långsiktigt och att den stängs av helt från och med verksamhetsåret 2023.

Till Smålandsposten kommenterar Kulturparken Smålands vd Lennart Johansson saken.

– Jag tycker det är fruktansvärt dåligt att ett rikt land som Sverige inte ska ha råd att ta hand om de kulturminnen som staten äger. Det är uselt.

KLIPP: Smålands politiker kräver svar om slottsruinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.