Efter regionfullmäktiges beslut idag kan tjänstemännen sätta igång med sjukhusbygget på allvar, enligt Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Nya beslut om sjukhuset i Växjö: ”Ett riktigt startskott”

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs beslutet om den organisation som ska leda bygget av Växjös nya sjukhus.

– Nu påbörjas arbetet på allvar, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Att det ska byggas ett nytt sjukhus i Växjö för runt fem miljarder skattekronor är redan bestämt. Onsdagens beslut gäller hur organisationen som ska förverkliga bygget ska se ut.

– Detta är det riktiga startskottet. Nu har vi gett en uppgift till tjänstemännen. Så nu kan de sätta igång att göra saker, inte bara vänta in politikens diskussioner och möten, säger Mikael Johansson.

Nya sjukhuset i Växjö

Attraktivt och säkert

Samtidigt tog politikerna beslut om ett antal principer som ska styra bygget, som att lokalerna ska utformas för att minska smittor, att det ska vara lätt att hitta och förflytta sig på sjukhuset och att det ska bli en attraktiv, säker och läkande miljö.

Tar hjälp av konsult

En ny projektchef ska anställas som tillsammans med tre projektledare ska driva planeringen och bygget – som förväntas vara klart tidigast i slutet av år 2027. Nästa steg är att hitta dessa nyckelpersoner.

– Vi ska börja med att ta in en konsult som har gjort detta förut, som vet i vilken ordning vi ska göra det. Och så kommer vi rekrytera de här huvudpersonerna så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet