Ja till nytt sjukhus i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige i Kronoberg sa under onsdagen ja till att gå vidare med planerna på att bygga ett helt nytt sjukhus i Växjö.

Under ett extrainsatt möte fattade regionfullmäktige det historiska beslutet. Alla politiska partier har varit överens om att det finns ett behov av ett nytt sjukhus. Ingen representant från något politiskt parti röstade emot.

Gick inte det här lite väl snabbt och smidigt?

– Nej det tycker jag inte. Man måste vara medveten om att det här inte är bara har diskuterats i dag, det har vi gjort på många politiska möten, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Och han får medhåll av oppositionens Henrietta Serrate (S):

”Finns en sund skepsis ”

– Vi är ganska många som både lite grann bråkar och synar projektet. Det tycker jag kom fram i debatten att det finns en sund skepsis men fördelarna väger ändå över med att bygga nytt eftersom det finns många orosmoment med det andra alternativet också, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Men Vänsterpartiet ville att beslutet skulle föregås av att en oberoende aktör fick göra en analys innan processen fortsätter. En önskan de tidigare inte fått igenom i regionstyrelsen.

Regionfullmäktige beslutade att investera i ett nytt sjukhus utanför stadskärna, i stadsdelen Räppe. Planeringsarbetet inleds omgående och det nya sjukhuset beräknas stå klart år 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet