Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Vänsterpartiet ville ha ny analys kring sjukhusbygge

Uppdaterad
Publicerad

Under ett extrainsatt möte fattade regionfullmäktige under onsdagen beslut om att det ska byggas ett nytt sjukhus i Växjö. Alla politiska partier har varit överens om att det finns ett behov av ett nytt sjukhus. Men Vänsterpartiet ville att beslutet skulle föregås av att en oberoende aktör fick göra en analys innan processen fortsätter. Det fick de inte igenom i regionstyrelsen.

– Beslutet ska föregås av en second opinion för att vi ska känna tillit till att de uträkningar som vi har som underlag till beslutet stämmer, säger Eva-Britt Svensson som är Vänsterpartiets representant i regionstyrelsen.

Det finns en förstudie som tagits fram av tjänstemän på Region Kronoberg. I den analyseras bland annat hur många äldre som kommer att bo i Kronoberg fram till 2050 och vilket vårdbehov de förväntas ha.

Förstudien innehåller också beräkningar av hur mycket det skulle kosta att bygga om det befintliga sjukhuset och kommer fram till att det skulle bli lika dyrt eller till och med dyrare än att bygga nytt.

Oberoende aktör

Eva-Britt Svensson betonar att hon inte misstror de egna tjänstemännen men hon menar ändå att frågan bör belysas av en oberoende aktör också. En sådan skulle kunna vara en revisionsbyrå, med vana att analysera byggprojekt, och skulle kunna anlitas för ändamålet.

– Det här är ett historiskt stort beslut. Man bygger inte nya sjukhus på hundra år kanske. Då borde vi kunna ha den tiden för att känna oss ännu tryggare i beslutet. Men vi är inte emot, det vill jag inte säga. Vi har bara andra önskemål när det gäller processen.

Förstudien

Men ordförande i regionstyrelsen Mikael Johansson (M) menar att det här arbetet redan är gjort.

– Det finns redan externa parter som har gått igenom förstudien för att se så vi tänker rätt. Dels är det en senior advisor på byggprojektsidan, dels är det en arkitektfirma. Vi har dessutom på vissa delar tagit in olika konsulter för att få expertutlåtanden. Detta är en naturlig del i arbetet med att göra en förstudie, säger Mikael Johansson (M) ordförande i regionstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet