• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande vid marken i Räppe som kan bli aktuell för ett nytt sjukhus Foto: SVT

Nytt sjukhus i Växjö kan hamna i Räppe

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades Region Kronobergs förstudie om ett eventuellt nytt sjukhus i Växjö. Förslaget på var sjukhuset skulle kunna ligga blir Räppe.

I början på året gav regionledningen uppdraget att starta en utredning om det ska byggas ett nytt sjukhus i Växjö. Detta på grund av att nuvarande centrallasarett kommer att behöva byggas ut de kommande 30 till 40 åren. 

På en presskonferens under tisdagen presenterades var ett eventuellt nybygge skulle kunna ligga. Förslaget faller på Räppe som är en stadsdel i västra delen av Växjö tätort cirka nio minuters bilfärd från dagens centrallasarett.

Växjö

– Vi har utgått från ett antal kriterier som vi anser vara viktiga när vi värderat olika tomtalternativ. Förutom att ha tillgång till mellan 12 och 15 hektar mark, så har närhet till stora vägar och till spårbunden trafik, och möjligheten att kunna påbörja byggarbete inom tre till fyra år varit viktigt, säger regiondirektör Martin Myrskog i ett pressmedelande.

Billigare att bygga nytt

I förstudien jämförs alternativen att bygga ett helt nytt sjukhus eller istället göra en tillbyggnation av det befintliga lasarettet. Resultatet visar att bygga nytt skulle bli något billigare. 

Ett nytt sjukhus i Räppe beräknas kosta 4.9 miljarder kronor. En fortsatt tillbyggnation av nuvarande sjukhus skulle kosta 5.5 miljarder kronor.

– Förstudien ger oss ett bra underlag inför beslut om fortsättning, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Beslut i maj

Förstudien kommer vara underlag för fortsatt inriktningsbeslut i regionfullmäktige i slutet av maj.

– Då fattar vi beslut om vi ska vara kvar på CLV eller om vi ska bygga nytt. Sedan kommer det ett stort arbete med att ta reda på vad vi ska fylla det nya sjukhuset med eller ombyggnationen på CLV för att vi måste bygga för den framtida vården, säger Mikael Johansson (M).

Om bygget blir av beräknas det nya sjukhuset stå klart under 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet