Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Nytt sjukhus kan komma att byggas i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Centrallasarettet i Växjö kommer att behöva byggas ut de kommande 30 till 40 åren. Regionledningen vill nu utreda om det istället är bättre att bygga ett helt nytt sjukhus.

– Regionstyrelsens arbetsutskott gav under tisdagen regiondirektören i uppdrag att undersöka om ett nytt sjukhus utanför stadskärnan skulle kunna vara ett möjligt alternativ. Förstudien kommer att bli ett viktigt underlag för ett kommande beslut om hur vi går vidare, det vill säga om vi ska bygga nytt eller fortsätta att bygga om och till nuvarande Centrallasarettet, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M). 

I ett pressmeddelande skriver Region Kronoberg att befolkningsökning, nya vårdbehov och arbetssätt skulle kräva omfattande om- och tillbyggnationer av Centrallasarettet i Växjö under lång tid framöver.

Kommer att leta efter lämpliga platser

Den fastighetsutvecklingsplan som finns idag beskriver förändringar som påverkar hela sjukhusområdet, och med kostnader som beräknas landa på omkring sju miljarder kronor utifrån 2018 års kostnadsläge.

– Att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att anpassa nuvarande sjukhus i Växjö för framtiden, kommer att vara påfrestande för både patienter och personal. Det är en av anledningarna till att vi nu vill undersöka andra lösningar, säger Mikael Johansson (M).

Förutom grundläggande utredningsarbete kommer Region Kronoberg och Växjö kommun tillsammans värdera lämpliga markområden för ett eventuellt nytt sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet