• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Regionstyrelsens arbetsutskott. Från vänster Yngve Filipsson (L), Eva-Britt Svensson (V), Henrietta Serrate (S), Eva Johansson (KD), Mikael Johansson (M), Sven Sunesson (C) och Melena Jönsson (SD). Foto: SVT

Nytt sjukhus förordas i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

På ett möte idag ställde sig hela regionstyrelsens arbetsutskott bakom en rekommendationen till fullmäktige att föreslå ett nytt sjukhus.

Arbetsutskottet vill att ett nytt sjukhus ska anpassas efter framtidens vård. Bland annat tänker man att primärvården kommer ha ett större helhetsansvar. En del av verksamheten på sjukhuset kan därför på sikt skötas av primärvården i andra lokaler, som till exempel på vårdcentraler och i hemmen.

Om regionfullmäktige säger ja till planerna kan ett sjukhus stå klart 2027/2028 i Räppe utanför Växjö. Samtidigt måste man också utreda vårdcentralernas lokaler om de ska bli större och få mer ansvar.

Nya sjukhuset i Växjö

I klippet ovan hör du ordförande i regionstyrelsen Mikael Johansson (M) om beslutet.

Ett mindre sjukhus

Regionstyrelsens arbetsutskott vill se ett yteffektivt sjukhus där det inte ska finnas så mycket korridorer och genomgångslokaler. Sjukhuset kan till och med blir mindre än det är i dag, men det innebär inte att det blir färre vårdplatser.

Förhoppningen är att det på sikt ska bli billigare att bygga nytt än att renovera och bygga till det nuvarande Centrallasarettet i Växjö. Prislappen som nämnts för ett nytt sjukhus ligger på cirka 4,9 miljarder kronor.

Fullvärdigt akutsjukhus

Sjukhuset i Ljungby ska finnas kvar och ska också vara ett fullvärdigt akutsjukhus. Sjukhusen ska inte konkurrera med varandra utan dela upp specialistkompetenser mellan varandra.

Samarbetet med andra regioner i södra Sverige kommer också fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet