Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Wedin på Kriminalvården berättar om de nya bestämmelserna. Foto: Per Danielsson/TT

Nya fängelset i Kalmar växer – lägger till 100 platser

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Kalmars nya anstalt i Kalmar har inte ens kommit igång, men redan nu ser Kriminalvården att de planerade 330 platserna inte kommer att räcka. Man har därför beslutat att utöka med 100 platser.

Sammanlagt handlar det i landet om en utökning med 950 platser. Detta genom utökningar i Kalmar, Norrköping och Värnamo. Dessutom planeras nybyggen i Stockholm och Göteborg.

– Besluten om fler platser på de nya anstalterna Norrköping, Värnamo och Kalmar är en logisk följd av ett tidigare beslut som innebär att fler celler ska dubbelbeläggas där vi bygger nytt, säger Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård.

SVT Småland har rapporterat om oron som finns kring personalsituationen på Kalmars nya fängelse. Hundratals nya kriminalvårdare kommer behövas, samtidigt som det redan idag är brist folk inom yrket.

– Fler klienter kräver mer personal och redan nu har man superproblem att hitta personal inom kriminalvården,  säger Joakim Eriksson, kriminalvårdare som också är aktiv inom fackföreningen Seko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalvårdaren Joakim Eriksson är orolig för hur personalsituationen ska lösas på det nya fängelset i Kalmar. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.