Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Producenten Fredrik Wikström och filmens regissör Erik Poppe tog emot premiärpublikens applåder efter att den nya filmen om Utvandrarna hade sin premiär i Emmaboda under lördagskvällen. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Nya Utvandrarna hoppas nå ny filmpublik: ”Det är en odödlig berättelse”

Uppdaterad
Publicerad

– Det känns som att jag burit en elefant på min rygg, och att den äntligen hoppat av. Det är en enorm lättnad nu, säger Erik Poppe som regisserat den nya filmen om utvandrarna.

Applåderna efter att publiken i Emmaboda fått se den alldeles nya filmen Utvandrarna höll på länge. När regissören Erik Poppe och filmens producent Fredrik Wikström Nacastro, klev upp på scenen var det en stående publik de mötte.

– Det har varit en utmaning att få ner materialet i Vilhelm Mobergs fyra romaner till en film. Men vi har valt att lyfta den kanske allra starkaste historien av de alla, nämligen Kristinas, Karl-Oskars och deras barns flykt. Det har varit väldigt inspirerande att få arbeta med det, säger Erik Poppe.

Varför en ny fillm om Utvandrarna?

– Det här är en odödlig historia som skrevs redan på 40-talet, jag tycker att berättelsen förtjänar att leva i många hundra år till. Den är mycket angelägen och jag hoppas att någon om 50 år, när jag kanske pensionerat mig, gör en ny film. För det är en odödlig berättelse, säger filmens producent Fredrik Wikström Nacastro.

Han känner sig också glad över att ha fått visa filmen inför en publik för första gången och är glad och nöjd över reaktionerna.

– Men jag är fortfarande lite nervös, säger han.

Filmen Utvandrarna bygger på Vilhelm Mobergs böcker om Karl-Oskar och Kristina som lämnade ett fattigt Småland för att bygga upp ett bättre liv i Amerika.

Mobergs böcker heter: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet hem till Sverige och skrev mellan 1949 och 1959.

Det är den andra filmen som spelas in om Utvandrarna. Den första hade sin premiär 1971, för 50 år sedan.

I  den nya filmen har Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård huvudrollerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer