Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska vara ärliga med att det läget är väldigt väldigt tufft kopplat till vår kompetensförsörjning, säger Henrietta Modig Serrate (S) föreslagen ny ordförande i regionstyrelsen Kronoberg. Foto: William Frykfeldt/SVT

Nya formuleringar kring Ljungby som akutsjukhus skapar oro bland invånare

Uppdaterad
Publicerad

I samarbetsavtalet mellan S och M i Region Kronoberg, som presenterades under måndagen, finns det nya formuleringar kring framtiden för Ljungby som akutsjukhus. Formuleringar som skapar oro för boende i Ljungby.

I maj 2023 gjorde Henrietta Serrate ett uttalande på Socialdemokraterna i Region Kronobergs hemsida:

”För en fungerande och trygg vård i hela länet behövs även två fungerande akutsjukhus, ett i Ljungby och ett i Växjö.”

Men i det nya samarbetsavtalet mellan S och M står det i stället att det nya styret ska ”uttömma alla möjligheter för att ha kvar akutmottagning i Växjö och Ljungby”.

Tillträdande regionstyrelseordföranden, Henrietta Modig Serrate (S), förklarar skillnaderna i formuleringarna så här:

– Man ska se skillnaden som att det är ett väldigt svårt och tufft läge. Vi ska vara ärliga med att det läget är väldigt väldigt tufft kopplat till vår kompetensförsörjning.

Men så har det ju varit även tidigare när det har stått att det ska finnas två akutsjukhus i regionen?

– Utmaningen med kompetensförsörjningen blir bara tuffare och tuffare för varje år. Antalet äldre, 80-plussare, blir bara fler och vi som ska försörja dem blir färre. Det vi socialdemokrater och moderater är överens om är att vi ska göra allt vi kan men vi ska också vara ärliga med hur läget är.

”Finns utmaningar”

Moderaternas nya förstanamn i regionen, Ida Eriksson, är inne på samma linje. Detta trots att även Moderaterna tidigare varit tydliga med att de vill att regionen ska satsa på Ljungby lasarett.

– Vi ska inte sticka under stol med att det finns utmaningar med att hålla i gång två akutsjukhus.

Ida Eriksson säger att det finns en modell i Norrtälje där sjukhuset drivs i ett bolag som ägs gemensamt av kommunen och regionen. Ett av förslagen i det nya avtalet är att undersöka den möjligheten även i Kronoberg.

– Det är en av lösningarna som vi kommer att arbeta med just för att behålla två akutsjukhus i vår region, säger Ida Eriksson.

I klippet nedan: läkaren Dagmara Kwidzinska är orolig att detta innebär att akutsjukhuset i Ljungby inte kommer att bli kvar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag blev ju väldigt ledsen och upprörd, säger läkaren Dagmara Kwidzinska. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så står det i det nya samarbetsavtalet ”Ansvar för Kronoberg”:

Ljungby lasarett

Majoriteten ska uttömma alla möjligheter för att ha kvar akutmottagning i Växjö och Ljungby. Ett exempel är att genomföra en intraprenadliknande bolagisering med starkt lokalt inflytande av Ljungby lasarett, utifrån goda exempel i landet. Under tiden hanteras bemanningssituationen utifrån rådande förutsättningar. Om åtgärderna inte fungerar ska Ljungby lasarett utvecklas till att bli Sveriges bästa närsjukhus. Oavsett ska specialistkompetenser för vissa planerade operationer samlas i Ljungby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.