Foto: Daniel Lindberg Kalmar läns museum

Nytt guldfynd kopplar Öland till romarriket

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på förra veckan grävde arkeologerna vid Sandby borg på Öland fram en riktig skatt ur jordmassorna.

I bitande vind och kyla vid Sandby borg på Öland går arkeologerna in på sin sista vecka för i år.

Nyligen gjordes ett superfynd av arkeologen Clara Alfsdotter. Under en stenhäll av röd kalksten hittades två fingerringar och ett mynt av guld. 

Sandby Borg

– Jag lyfte på en sten och såg kanten på ett guldmynt och runt omkring såg jag att det låg två fingerringar. Det var två fingerringar och kanten av ett guldmynt glittrade till. Jag blev väldigt exalterad.

TV: Se inslaget här

Arkeologerna har länge haft misstankar om kopplingar till romarriket. Därför blev särskilt guldmyntet en viktig del i pusselbitarna kring borgen på Öland. Fynden är skickade för konservering och man vet att myntet är gjort för kejsaren Valentinianus III, som regerade mellan år 425 och 455. 

– Det är häftigt att hitta personliga saker som någon haft på sig för 1500 år sedan, säger Clara Alfsdotter, som blev väldigt exalterad när hon hittade fynden i torsdags.

Utgrävningen ska ge svar

Grävningarna vid Sandby borg på sydöstra Öland påbörjades sommaren 2011. Årets utgrävningar går mot sitt slut. Men totalt har bara åtta procent grävts ut. 

– För mig handlar det om människorna och vad som egentligen hände här vid massakern. Men frågar du någon annan av arkeologerna får du kanske ett annat svar. Utgrävningarna är ju bara en liten del av arbetet. Det pågår forskning hela tiden och det blir spännande att se vad årets fynd kan ge för resultat, säger Clara Alfsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet