Hetem Haliti är en av de busschaufförer SVT pratat med som tycker att de nya reglerna rullar på fint. Foto: Anne Torvinen/SVT

Stig på bussen där bak – så ska chaufförerna skyddas från smitta

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken Kronoberg inför åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. Från och med onsdagen ska all påstigning ske via mittdörren på bussarna.

Resenärer uppmanas också att sprida ut sig på bussen. 

– Jag anser att det är bra för det hindrar oss för att bli smittade eller att vi kanske kan smitta andra, säger Endrit Haliti, som är busschaufför, till SVT Nyheter Småland. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Gäller mars ut

Beslutet gäller till och med den 31 mars men enligt länstrafiken kan det förlängas. Fortfarande gäller det att ha ett giltigt färdbevis och de resenärer som saknar biljett vid påstigning uppmanas att använda reseappen. 

– Om de går in där bak men ändå kommer fram för att betala är det ju ingen mening, säger Endrit Haliti som upplever att resenärerna tar de nya reglerna med ro. 

– Det är helt okej och självklart att vi ska minimera smittan för dem som måste jobba, säger Eva innan hon går på bussen.

Enligt Länstrafiken Kronoberg så rullar all trafik på som vanligt enligt tidtabell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet