Foto: SVT/Johannes Widergren

Nya utbildare ska förbättra snacket i omklädningsrummen

Uppdaterad
Publicerad

Småland är 1 av 8 pilotdistrikt som nu har satt igång med att utbilda egna så kallade Locker room talk-utbildare. Utbildarna ska sedan träffa idrottsutövare och prata om jämställdhet och om att ha ett schysstare snack i omklädningsrummet.

Projektet Locker room talk startades av Rogerio Silva och Shanga Aziz från Finspång. Syftet med initiativet är att motverka sexistisk och nedsättande jargong inom idrottsföreningar.

I åtta av landets 19 distrikt utbildas nu unga för att sedan besöka föreningar och samtala om jämställdhet och machokultur. I Småland började man med besöken föra veckan.

Växjö

– Vi har tre killar, alla boende i Växjö, som gått utbildningen och nu är ute och gör uppdrag. Just nu har vi tre föreningar som är med, Östers IF, Hovshaga Innebandy och Sandsbro AIK, berättar Janina Forslund, idrottskonsulent på Smålands idrottsförbund.

Måste börja i tid

Utbildarna träffar lagen en eller två gånger i veckan, och det är killar i åldrarna 10 till och med 14 som är aktuella för satsningen.

– Grundarna av Locker room talk menar att efter 14 års ålder är loppet kört och då är det för sent. Så det gäller att börja i tid med att diskutera den här typen av frågor, säger Janina Forslund.

Jämställdheten är en röd tråd

Lagen eller grupperna kommer att få besök av utbildarna 15 till 20 minuter innan träning och då ha sessioner där de samtalar om viktiga frågor.

– Den röda tråden är jämställdhet och att vi ska få ett schysstare samtal i omklädningsrummet. Att inte killar och män ska prata nedsättande om tjejer och kvinnor eller de som kanske inte hör till normen inom just den idrotten, berättar Janina Forslund.

Hade kunnat stoppa Vipers-incidenten

Under Växjö Vipers innebandymatch mot Jönköping på måndagen riktade en Växjöspelare ett homofobiskt hån mot en Jönköpingsspelare. Janina Forslund tror att Locker room talk hade kunnat förhindra det som hände.

– Det tror jag absolut eftersom det är ju just det som är syftet. Det är det de två killarna som grundade Locker room talk hade i åtanke, att motverka den typen av snack, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet