Mohammad Aljali hamnade i ett glapp mellan olika statliga ersättningar Foto: SVT

Nyanlände Mohammad tvingades låna av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

De nyanlända som kommer till Växjö får inte längre bidrag till det mest akuta, utan får låna pengar. En av dem är Mohammad, som liksom många andra i hans situation hamnade i ett glapp mellan olika statliga ersättningar. Och trots att Växjös modell inte är prövad lagligt, sprider den sig nu till andra kommuner.

Mohammad Aljali hade precis som alla andra asylsökande dagersättning när han bodde på Migrationsverkets anläggning. När uppehållstillståndet sedan kom, och han flyttade till Växjö, hade han inte längre rätt till den ersättningen. Och det möte på Arbetsförmedlingen, som skulle ge honom så kallad etableringsersättning, dröjde. I det läget gick Mohammad till Växjö kommun för att be om stöd.

– Jag lånade två månader av kommunen, tiotusen. Till hyra, mat och till kläder och till allt, säger Mohammad Aljali när SVT träffar honom på en SFI-lektion.

Växjö

Införde etableringslån

En majoritet av landets kommuner hade erbjudit Mohammad socialbidrag i den situationen. Men i Växjö togs för ett år sedan ett beslut om att införa de så kallade etableringslånen. En av motiveringarna var att de nyanlända under de två första åren är statens ansvar, men att  kommunerna måste betala för en del av den första tiden eftersom de olika statliga ersättningarna inte är synkade. Och trots att staten ersätter kommunerna för den kostnaden genom en schablonersättning, så räcker det inte, menar Växjö.

– Det andra problemet som etableringslånen löser är frågan om egen ansträngning. I Växjö kommun tror vi på att man ska ta eget ansvar redan från första dagen. Det ska vara klart och tydligt att  vårt samhällskontrakt utgår från både skyldigheter och rättigheter, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för Arbete och välfärd.

Men om det verkligen är förenligt med socialtjänstlagen att neka personer som inte har någon annan försörjningsmöjlighet stöd, är oklart. Ändå har två andra kommuner, Sigtuna och Sundbyberg, nyligen infört samma regler.

Sparar till körkort

Av Mohammads totala månadsinkomst på 6 500 kronor går nu 300 kronor till att betala av på lånet till kommunen. Hans hyra är på drygt 3 000 kronor. När alla kostnader är betalda försöker Mohammad, som är utbildad chaufför, också spara till ett körkort. Både han och Arbetsförmedlingen är nämligen angelägna om att han ska kunna jobba som busschaufför i framtiden.

– Jag måste spara varje månad i ett år eller två år, sen får jag körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet