Foto: SVT.

Nybro slarvade bort bidrag till lovaktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen betalade i år ut 250 miljoner fördelat över alla Sveriges kommuner för att möjliggöra kostnadsfria aktiviteter under skolloven för barn i åldrarna 6 till 15 år. Pengar som Nybro kommun gick miste om efter ett missförstånd.

Alla kommuner i Kalmar- och Kronobergs län, utom Nybro kommun, har tagit del av pengarna från regeringen som fördelas över alla Sveriges kommuner beror på invånare och antal barn som lever i ett hushåll med ekonomiskt bistånd.

Det rör sig i många fall om flera hundratusentals kronor. Alla kommuner i Kalmar- och Kronobergs län har fått mer än 200 000 kronor, utom Borgholms kommun som fick 92 374 kronor.

Nybro

”Blivit ett missförstånd”

När SVT Nyheter Småland når Carina Åresved-Gustavsson, ekonomichef och tillförordnad kommunchef på Nybro kommun, känner hon först inte till utbetalningarna.

– Vi har fått utbetalningar för kostnadsfria sommarlovsaktiviteter och vi har fått pengar från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). Det är de pengar vi ansökt om. Jag måste utreda detta, säger Carina Åresved-Gustavsson.

Efter några timmar ringer Carina Åresved-Gustavsson upp igen.

– Vår handläggare har nu varit i kontakt med Socialstyrelsen och det har blivit ett missförstånd hos oss. Vi har inte ansökt om dessa pengar för vi har tolkat det som att det har varit samma pengar som MUCF betalat ut, säger Carina Åresved-Gustavsson.

Hur känns det att gått miste om pengarna?

– Det är ju olyckligt, och försent att ansöka om dem nu. Men vi har ju inte haft någon verksamhet för motsvarande (ingen verksamhet som skulle kunnat annordna aktiviteter för barnen.) Vi får se över våra rutiner vad det gäller dessa riktade statsbidrag och förhoppningsvis kommer Socialstyrelsen bli tydligare också, säger Carina Åresved-Gustavsson.

Inte ensamma i Sverige

Även om Nybro kommun varit ensamma i Kalmar- och Kronobergs län om att inte ansöka om pengarna så är de långt ifrån ensamma i Sverige. Arjeplogs kommun, Finspång kommun, Ånge kommun och Trosa kommun är bara några av alla kommuner i Sverige som inte tagit del av lovpengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet