Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län.

Nytt coronalabb ger snabbare svar i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt labb som kan analysera prover med coronavirus är nu klart i Kalmar. Det betyder snabbare provsvar och mindre isoleringstid för de misstänkt drabbade.

Först skickades alla prover från misstänkta coronafall till Folkhälsomyndighetens labb i Stockholm. De senaste veckorna har man också kunnat skicka proverna till Lund.

Men för personerna som provtagits har väntetiden ibland inneburit flera dagars osäker väntan i karantän. Men nu har Region Kalmar satt upp ett eget labb som kan analysera coronavirus på en dag.

– Från det att du är provtagen till svaret kommer räknas du som ett misstänkt fall och du får inte träffa någon. Så det är väldigt stor skillnad på att få svar inom ett dygn eller tre dygn, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar län.

Även Växjö på gång

Även i Region Kronoberg kommer kunna göra egna coronatester inom kort.

– Labbet i Växjö håller på men är inte riktigt färdiga. Denna eller nästa vecka kommer det vara klart, säger Christian Romin Blomqvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Tills vidare skickas proverna från Kronobergs län till Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet