– Varje dag kommer vi att arbeta för att stärka Region Kalmar län, säger Angelica Katsanidou (S). Foto: Region Kalmar

Nytt rödgrönt styre i Region Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Liberalerna tappat sin plats i regionfullmäktige i Kalmar län kommer regionen nu styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, det meddelades under en pressträff under fredagen.

Region Kalmar har tidigare styrts av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. I årets val fick Liberalerna bara 2,8 procent av rösterna och därför åkte partiet ut regionfullmäktige.

– Det känns oerhört bra att vi idag kan berätta att SCV-majoriteten skapas. Det här är en stabil majoritet för hela Region Kalmar län som står upp för grundläggande och anständiga värderingar, säger Angelica Katsanidou (S).

Satsar på fokusområden

Politikerna har valt ut ekonomi, tillgänglighet, medarbetarna, den nära vården, den gröna omställningen och att hela länet ska leva och utvecklas som fokusområden.

– Vårt arbete i SCV-majoriteten kommer att präglas av jämställdhet, hållbarhet och ansvarstagande och utifrån det ser vi våra fokusområden som särskilt viktiga, säger Karin Helmersson (C).

Socialdemokraterna får nu fyra regionrådsplatser, Centerpartiet får två och Vänsterpartiet en.

KLIPP: Nu vill V vara med och bestämma i regionen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Granath är blivande regionråd för Vänsterpartiet i Kalmar län. – Det är Vänsterpartiet den nuvarande majoriteten måste prata med för att få ihop ett fortsatt stabilt styre i region Kalmar län, säger hon. Foto: Niclas Wimmerberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer