O3:an i drift igen

Uppdaterad
Publicerad

Världens största kokvattenreaktor kan leverera el igen. Läckaget i generatorn är åtgärdat.

Sveriges största anläggning för elproduktion har under de senaste veckorna haft upprepade driftstörningar på grund av ett antal av varandra oberoende fel i anläggningen, skriver OKG i ett pressmeddelande under torsdagen.

Det började den 1:a september när en reglerventil i det konventionella turbinsystemet orsakade det första stoppet av driften på Oskarshamn 3. Därefter uppstod problem med ännu en ventil i turbinanläggningen, följt av ett fel i skyddsutrustningen för anläggningens transformatorer.

OKG

I samband med en störning i det interna elnätet den 10 september upptäcktes ett läckage av kylvatten i generatorn på O3.

Läckaget är nu åtgärdat, skriver OKG som nu lovar att anläggningen åter kan leverera 1400 MW ut på elnätet.

– Hela organisationen har gjort ett mycket gott arbete under hela driftstoppen, säger VD Johan Svenningsson, enligt pressmeddelandet.

– Under hela processen har vi satt säkerheten främst, vilket alltid är vårt främsta fokus. Jag hoppas att vi nu återgår till den stabila drift som vi haft på reaktorn tidigare i år, när vi nu närmar oss vintern och ökad elanvändning, avslutar Johan Svenningsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OKG

Mer i ämnet