Malin Arbjörk Solvemark tränar på Friskis och Svettis i Växjö. Foto: TT/SVT

Nya lagen träder i kraft – så här ser det ut på obemannade gym

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen som säger att varje person som tränar på ett gym ska ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande började gälla på söndagen. SVT besökte några obemannade gym, där både besökare och ansvariga är trygga med att de kan följa lagen trots att personal inte är på plats.

På en av Idrottsklinikens gymanläggningar i Växjö är ytterdörrarna är låsta och receptionen stängd på söndagarna. För att komma in använder besökarna i stället en elektronisk tag.

Innanför dörren finns en skylt som säger att maximalt 80 personer får vistas i lokalerna. Men det finns ingen personal på plats som kan kontrollera att fler än så kommer in. Ändå menar Patrik Mattsson, som är vd på företaget, att det inte är några problem att följa lagen.

– Dels har vi gammal statistik som ganska väl förutsäger hur många personer som brukar vara på gymmet och vid vilka tider. Men vi har också övervakning via datorer och kan följa det hemifrån. Vi har inte varit i närheten av så många hittills, säger han till SVT Nyheter Småland.

Kritisk mot oklarheter i lagen

Enligt honom är det inga problem att följa lagens krav på att varje besökare ska ha minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Däremot tycker han att det är oklart hur ytan ska mätas.

– Ska vi räkna bara på själva gymlokalen eller även räkna in de mindre gruppträningssalarna? Vi har enbart räknat utifrån gymmets yta för att vara på den säkra sidan, men vi har begärt att få svar på hur vi ska räkna, säger Patrik Mattson.

Malin Arbjörk Solvemark som tränar på Friskis och Svettis i Växjö, är precis som Patrik Mattsson inte övertygad om att den nya lagen kommer att göra så stor skillnad.

– När jag har varit här tidigare så kändes inte alls som att det har varit överbefolkat. En gång stod det till och med två personer här och räknade antalet, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.