Jordgubbarna på det här fältet utanför Eriksöre på Södra Öland har växt till sig rekordsnabbt i sommarvärmen, och innan midsommar väntas det bli riklig tillgång på friodlade svenska jordgubbar. I juli kan läget se väldigt annorlunda ut. Då kan det i stället bli brist, säger lantbrukaren Ulf Sturesson. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Jordgubbsboom väntar efter varmvädret

Publicerad

Årets skörd av jordgubbar ser ut att komma i förväntad tid, trots vårens sena premiär. Men det varma och extremt torra majvädret riskerar att leda till en jordgubbsboom på försommaren – och brist senare i sommar.

– Värmen stressar plantorna så vi får nog inte den skörden som vi hoppas, men i gengäld så kommer det många sorter på en gång. Så det kommer finnas mycket jordgubbar fram till midsommar, säger Ulf Sturesson, lantbrukare och bärodlare på södra Öland.

I veckan väntas de första friodlade jordgubbarna på fälten utanför Eriksöre vara mogna nog att sälja. Det är varken en tidig eller sen jordgubbspremiär; den sena våren har kompenserats av de senaste veckornas varma och soliga väder.

Men värmen och torkan frestar också på. De senaste två veckorna har Ulf Sturesson fått vattna sina jordgubbsodlingar varje dag med vatten från den egna dammen.

Sena sorter mognar redan nu

Den snabba tillväxttakten riskerar också att förkorta den svenska jordgubbssäsongen och leda till en brist, och kanske högre priser, senare i sommar.

– Vi strävar efter en lite förlängd säsong. Men vissa jordgubbssorter som vi normalt plockar efter midsommar kommer att komma innan midsommar. Det leder till att det blir mindre bär i juli månad, säger Ulf Turesson.

Lantbrukaren Ulf Sturesson i Stora Frö hoppas på mer regn, och det gärna snart. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Mindre söta gubbar

Också smaken på bären kan påverkas av den senaste tidens ljumma nätter, berättar Johan Wirblad, som är ordförande i föreningen Kalmarsundsgubben, som samlar jordgubbsodlare i regionen:

– Helst vill man ha lite svalare nätter för att få sockerinlagringen i bären. Risken är att de inte får samma sötma annars, säger han.

Minst regn på norra Öland

Vid Kalmarkusten och på Öland har det varit en extremt torr maj månad hittills. På norra Öland har nederbörden hittills legat på under fem procent av det normala den här tiden på året, vilket är minst i landet. Och senaste prognosen visar fortsatt uppehåll.

– Vi odlar mycket spannmål och raps och det lider av det här vädret, det behövs regn nu. På de sämsta jordarna är det redan akut, säger Ulf Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.