Mejlet med de strukna formuleringarna handlade om det här bygget på Slottsholmen i Västervik. Foto: SVT/arkiv

Västervik ändrar rutiner efter SVT-avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson (M), strök över formuleringr i ett mejl som han skickade till SVT:s Uppdrag granskning i samband med Björn Ulvaeus satsning på Slottsholmen. Därför har nu kommunstyrelsen i Västervik klargjort vilka rutiner som gäller kring allmänna handlingar.

Under torsdagen höll kommunstyrelsen presskonferens där ordföranden Dan Nilsson (S) berättade hur de sett över hur offentliga handlingar bör hanteras. Rutinerna som nu är nedskrivna bygger på offentlighetsprincipen.

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att kommunstyrelsens vice ordförande i Västervik, Harald Hjalmarsson (M), tonat ned sin roll som politiker genom att stryka formuleringar i ett mejl som han skickade till Björn Ulvaeus. Harald Hjalmarsson skulle agera mellanhand i ett hotellprojekt i Västervik och formulerade sig då på ett sätt som han senare försökte radera och dölja.

”Ps, kommunen är inte delaktig i detta” och ”ditt och mitt namn nämns inte”

Uppdrag granskning fick se en manipulerad version av mejlkorrespondensen, som handlar om att koppla ihop Björn Ulvaeus med lokala företagare.

Flera brister

Kommunen tillsatte en extern utredning som visade att flera brister hade framkommit, bland annat i utlämnandet av allmänna handlingar.

Så här säger Harald Hjalmarsson själv i en kommentar:

– Rutinerna gäller bland annat Slottsholmen och hur vi hanterade den situationen, men även många andra händelser. I fallet med Slottsholmen var det uppenbart att det behövdes större tydlighet. Det är viktigt för oss att dokumentera det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slottsholmen i Västervik

Mer i ämnet