En för polisen okänd kvinna dömdes av Växjö tingsrätt under måndagseftermiddagen. Polisen misstänker att kvinnan kan vara hemmahörande i annat land. Foto: FUP/polisen

Okänd aktivist döms efter protester mot avverkningarna i Fyllerydsskogen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen dömdes en kvinna, vars identitet är okänd, för egenmäktig förfarande vid Växjö tingsrätt. Kvinnan låste fast sig vid en skogsmaskin i Fyllerydsskogen utanför Växjö och stoppade den pågående avverkningen i drygt en timme.

Protesterna mot avverkningarna inför vägbygget i Fyllerydsskogen pågick under större delen av förra veckan och polis har vid flera tillfällen varit på plats för att avlägsna demonstranter från platsen. Men en av demonstranterna vägrade under fredagen att uppge sin identitet och hon greps då av polis, för att senare anhållas.

Under måndagen begärdes kvinnan häktad. Enligt rättegångsbalken får en person som vägrar att uppge sin identitet häktas även vid mindre allvarliga brott, där häktning i normalfallet inte hade varit aktuellt.

– Det är ett bötesbrott egentligen som hon är misstänkt för, men vi måste försöka att ta reda på vem det är som vi ska lagföra för det här brottet, och därför går det att tillämpa häktning i alla fall, säger Tommy Sköld som är åklagare i ärendet, till SVT Småland.

Varken förnekar eller erkänner

I det aktuella fallet är kvinnan misstänkt för egenmäktigt förfarande och enligt stämningsansökan har hennes agerande inneburit ekonomisk skada för Växjö kommun.

Åklagaren föreslog att huvudförhandlingen och häktningen av kvinnan skulle ske vid samma tillfälle. Kvinnan varken förnekar eller erkänner brott.

Kvinnan döms

På måndagseftermiddagen dömdes kvinnan vid Växjö tingsrätt till 40 dagsböter, det sammanlagda bötesbeloppet blev 2000 kronor. Kvinnan sattes senare på fri fot.

– Kvinnan var frihetsberövad sedan i fredags och tumregeln är tio dagsböter per dag och vi ansåg att hon redan avtjänat sitt straff och kunde därför sättas på fri fot, säger Lars Jepsson, chefsdomare vid Växjö tingsrätt.

SVT var på plats vid demonstrationerna den 15 augusti (ingen av personerna i inslaget var inblandade i måndagens rättegång):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.