Arkivbild. Foto: SVT

Fler brandflygningar efter ökad brandrisk

Uppdaterad
Publicerad

Brandrisken är stor i skog och mark och under torsdagen togs beslut om att intensifiera brandflygningarna över Kalmar län under veckoslutet.

– Vi har flugit enstaka turer tidigare i vår men beslutade idag att intensifiera brandflyget under veckoslutet, säger Fredrik Nygren, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i Kalmar.

Bristen på regn leder till en förhöjd brandrisk och det råder just nu eldningsförbud i hela Kronobergs län samt i alla fastlandskommunerna i Kalmar län – och Ölandskommunerna kan också stå på tur.

– Borgholm och Mörbylånga kommer avgöra om de också ska införa eldningsförbud inom kort, säger Fredrik Nygren.

Brandflyget som nu alltså ökar under helgerna kommer att flyga över hela Kalmar län och flygningarna förväntas fortsätta in på nästa vecka.

– Som det ser ut nu kommer nog det tätare flygschemat att fortsätta. Det verkar inte vara något regn på gång den närmaste tiden som skulle förändra läget, avslutar Fredrik Nygren.

Även i Kronoberg kommer området i dag övervakas av flyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.