Så här såg det ut under Kalmarsund Pride i september förra året. Trots regnet deltog flera i paraden. Foto: SVT

Årets Kalmarsund Pride kan bli den sista

Uppdaterad
Publicerad

Enligt arrangörerna till prideveckorna i både Karlskrona och Kalmar så är det flera festivalarbetare som hoppat av på grund av hot och trakasserier. Årets festivaler kan bli den sista.

Just nu pågår Prideveckan i Karlskrona i Blekinge län, under veckan har flera hot och trakasserier riktats mot arrangörerna vilket gjort att flera festivalarbetare valt att hoppa av.

Samtalsklimatet kring HBTQ-frågor gör det svårt att hitta personer som vågar och orkar arbeta med Pride.

– Vi står inför ett vägskäl, säger Pridegeneralen Sophia Ahlin i Karlskrona.

Oklar framtid

Även Kalmarsunds pridegeneral Jennie Wallin ställer sig tveksam till om det blir någon festival under nästa år.

– Vi gör vårt bästa för att årets Kalmarsund Pride ska bli så bra som möjligt, just nu är jag i Karlskrona för att se hur vi ska kunna orka arbeta vidare och gemensamt finna en kraft för att fortsätta, säger hon.

Motstånd från arbetsgivare

Det var i samband med en presskonferens under torsdagen som det framkom att engagemanget hos de ideella krafterna bakom Karlskrona Pride tynat till följd av negativa attityder från omgivningen.

– Hat och hot är sedan flera år tillbaka vardag för oss som valt att engagera oss i det här. Men det finns exempel där medlemmar valt att inte fortsätta eftersom de haft arbetsgivare som har svårt att acceptera det vi arbetar för, säger Sophia Ahlin.

Hets mot folkgrupp

I onsdags  lämnade en av föreningens företrädare in en polisanmälan mot en privatperson som likställt homosexualitet med pedofili.

– Dessutom så har kommunen inte lyckats arbeta vidare med det som vi lagt och lägger grunden för. Det händer helt enkelt för lite, vilket också har bidragit till att intresset har svalnat, säger Sophia Ahlin.

Kalmarsund Pride arrangeras mellan den 3:e och 8:e september i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer