Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Göransson, turistchef på Öland visar upp den nya husbilsfoldern. Foto: William Frykfledt/ SVT

Så vill Öland få bukt med felparkerade husbilar

Publicerad

På Öland har felparkerade husbilar länge varit ett problem. Nu ges den nya husbilsfoldern ut för att upplysa semesterfirare på vad som egentligen gäller.

Inför sommaren har turismorganisationen på Öland tillsammans med öns kommuner och länstyrelsen i Kalmar län bestämt sig för att ge ut en husbilsfolder. Häftet innerhåller detaljer om de lagar och regler som gäller. Orsaken är att man i flera år har haft problem med okunniga campare som inte haft koll på parkeringsregler, terrängkörning och latrintömmning.

– Människor vill ha information och man vill göra rätt för sig och merparten av besökarna gör det, säger Johan Göransson, turistchef på Ölands turismorganisation.

Campare förstör naturen

Som SVT tidigare rapporterat har Öland i flera år tampats med campare som felparkerat och kört omkring på områden där terrängen är känslig. Naturområden och naturreservat vid kusten är särskilt utsatta. Med det nya häftet hoppas nu turistchefen Johan Göransson på en förändring. 

– Dels har efterfrågan ökat och delvis har vi fått ny publik som har köpt husbil. De är inte lika pålästa. Vi tror att det här blir ett bra redskap för dem som kommer hit.

Parkeringskyltar har bytts ut för att förtydliga reglerna om uppställning av husbilar.

– Det kan vara en lite luddig lagtext därför har vi försökt att göra det så enkelt som möjligt. Vi hoppas att fler ska kunna göra rätt. 

Husbilsfoldern kommer att finnas att hämta på campingar och turistbyråer runt om på Öland under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer