Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka regler gäller för motordrivna fordon inom naturreservat? Hör Anna-Lena Fritz från länsstyrelsen berätta här. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Okunniga campare ett problem – kör sönder marken i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler skaffar husbil – men det är inte alla som har koll på lagar och regler. Terrängkörning, latrintömningar och tjuvcamping orsakar problem i naturreservaten längs den svenska kusten.

Allt fler svenskar köper husbil eller husvagn. Försäljningen ökade redan i fjol, och i år den fått ytterligare fart. Men det är inte alla husbilsägare som har koll på reglerna – till exempel att det inte är tillåtet att köra i terrängen.

Värst är det längs kusten, visar SVT:s rundringning till länstyrelser. Gotland har sedan länge stora problem med husbilar som står ute i terrängen i naturreservat, likaså Öland. På de båda kalkstensöarna finns körvänliga, men känsliga, strandängar och andra platser som förstörs av tunga fordon.

På Öland har antalet husbilsburna besökare ökat under de senaste åren, framförallt på öns norra delar.

– Det har medfört trafik- och parkeringsproblem, i vissa fall i känslig natur. Vi får många mejl och telefonsamtal från både boende och besökare kring detta, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Kalmar län.

Latriner töms i reservat

Även den skånska kusten är hårt ansatt av husbilsturismen.

– Den här tiden på året är det fullt vid kusten. Det har ökat markant de senaste åren och det märks i de skyddade områdena. Många beter sig bra, men alltför för många är på platser där man inte får vara, säger Fredrik Ståhlberg, chef vid Stenshuvuds nationalpark.

Vissa kör i terrängen, andra tar upp stora delar av parkeringsplatser för att till exempel ställa ut utemöbler. Dessutom händer det att latrintankar töms ute i naturen.

– Förutom att man bryter mot ett antal föreskrifter så begränsar man tillgängligheten för andra, säger Fredrik Ståhlberg.

Varnar för begränsningar

Fredrik Ståhlberg befarar att utvecklingen med allt fler husbilar riskerar att leda till begränsad frihet. På andra håll i Europa har myndigheter satt upp hinder för att hålla husbilar borta från hårt ansatta områden.

– Fortsätter det med misskötsamhet blir det nog så i Sverige också.

Utöver Skåne, Gotland och Kalmar län uppger även Halland och Västra Götaland att det finns problem med husbilsförare som bryter mot regler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka regler gäller för motordrivna fordon inom naturreservat? Hör Anna-Lena Fritz från länsstyrelsen berätta här. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Det är förbjudet att köra med motordrivna fordon i naturen eftersom det skadar marken och kan störa djur och människor. Undantag finns främst för körning som behövs för skogsbruket, jordbruket eller renskötseln.

All naturmark utanför vägar, till exempel skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, hedar, parker, åkrar och ängar räknas som terräng. Det gäller även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder eller spår som skapats i terrängen vid till exempel skogsbruk.

Terrängkörning har inget med allemansrätten att göra. Allemansrätten innebär att man kan gå, cykla, åka skidor eller rida i naturen men gäller inte för den som tar sig fram med ett motordrivet fordon.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer